Udviklingsmuligheder for dommere

Her vil Jacob Grumsen svare på spørgsmål om stort og småt inden for hockeyverdenen og specielt dommerfaget.
Post Reply
Holt
Posts: 1
Joined: Thu Jan 01, 2015 7:26:58

Udviklingsmuligheder for dommere

Post by Holt » Thu Jan 01, 2015 8:00:31

Hej Jacob,

Først lidt generelle betragtninger:

Jeg syntes generelt at der dømmes ok i den danske liga. det skal forstås således at jeg hverken er ufattelig imponeret og ej heller vælger at droppe ishockeysporten grundet jer dommere :)
Hvorfor så "ok"? tja alt er vel normalfordelt (inkl. en dommerpræstation) så jeg har ligesom alle andre herinde hovedrystende måtte se på en stribet klovn på skøjter, ligesom jeg også bagefter en kamp tænker, gad vide hvem der engelig dømte for jeg lod slet ikke mærke til dommerne der var bare styr på kampen, altså normalfordelt. Jeg tror fuldt ud på dig, Jacob, når du skriver at alle dommer går på isen for at gøre sit bedste, det er ligesom spillerne, nogle gange har man en god andre gange tja en dårlig dag, igen normalfordelt. Alle der brokker sig over dommerne kan jo blot købe et par skøjter og en fløjte og så selv komme i gang! så kan "vi" snakkes ved og høre om deres erfaringer.

Og så til sagens kerne. Jeg tror nemlig der en snæver sammenhæng mellem hvor gode udviklingsmuligheder der findes for en dommer i forhold til hvilke dommertalenter der vælger ishockey som deres dommerkarriere valg. De "store" fodbold og håndbold bliver der gjort en del for at spotte og videreudvikle talentmassen, sker der det samme i Ishockey?, ellers så vil jeg da i al beskedenhed forslå at der evt. sparres lidt med de andre forbund. En kompetent og respekteret dommer vil gøre Ishockeyen til en endnu mere seværdig sport.
Her syntes jeg bl.a. at den "turné" du er på rundt om i landet er glimrende, dialog med fans (potentielle kommende dommere) er en vigtig brik i udviklingen, herunder også kvaliteten af dommerstanden.
Den korte version af spm er altså hvad er der udviklingsmuligheder/kompetenceudvikling for ishockeydommere i DK?

Til sidst et tillægs spm af meget specifik art..
Ved Icing må det hold der har begået Icing ikke skifte spillere, men alligevel ser jeg gang på gang der udspiller sig en længere udgave af Hjallerup marked ved boksen, her savner jeg i den grad den konsekvens der findes i håndbold....læg bold og forsvind fra stedet eller 2 min udvisning.. Hold op hvor kunne jeg godt tænke mig at se den konsekvens. Spillerne ved da udenmærket at de var på isen, så dem der smutter ud for at hvile sig ind spillet kan sættes i gang kan passende gøre det 2 min i boksen hvis de er så trætte. Icing er jo en "forseelse" som netop "straffes" ved at spillerne skal blive på isen.

vh og Godt Nytår

Holt

Jacob Grumsen
Posts: 411
Joined: Mon Jan 28, 2008 11:17:11

Re: Udviklingsmuligheder for dommere

Post by Jacob Grumsen » Sat Jan 03, 2015 3:46:40

Hej Holt

Super godt spørgsmål

Dit første spørgsmål ang udviklingen, så har vi i de sidste 6-7 år, siden Alan Schmidt var i landet, haft en tæt samarbejde med Hockey Canada.
Her har vi dommere arbejdet meget med kommunikation, det var blandt andet det Alan skulle hjælpe os med. Vi har også på vores seminar i august haft en NHL dommer og supervisor herovre og hjælpe med udviklingen, både med at se på os dømme, samt være med i undervisningen.
Så har vi haft 2 dommere (mig selv og JC Gregersen) været en tur i Canada på deres Level 6 seminar, som er det højeste seminar de har derovre.
Det er herfra der udvælges dommere til kommende NHL , ikke at vi er med i den vurdering, for man skal have fulgt deres program derovre, for at komme i betragtning.
Men med dette samarbejde synes jeg vi har flyttet os væsentlig i de 6-7 år, både med kommunikationen men også ren dommermæssig, speciel måden at placere sig på isen, så man bedre kan se eks forseelserne, samt placering omkring målet, så man her både kan se når der scores mål, men også om der sker nogle forseelser inde foran mål
Alle de nye dommere der kommer, dem forsøger vi på at skole på denne måde med det samme, vi prøver at finde de spillere der spiller i 4 kæde på junior holdene, disse spillere vil som udgangs punkt aldrig komme til at spille ishockey på absolut topplan, men så har de en mulighed for som dommer både at være i den danske top hockey, samt evt at komme ud at rejse til et eller flere VM turneringer.
Vi vil også gerne se om vi kan få tidl topspillere til at blive dommere, når de stoppe deres aktive karriere,, da disse har en masse spilforståelse, her tænker jeg på. Thor Dresler sidste sæson
Håber dette gav dig et nogenlunde svar på dit spørgsmål

Ang spørgsmål nummer 2, så er det sådan at hvis et hold bevidst forsøger at trække tiden i forbindelse med icing situation, så gives der først en advarsel, dernæst kan der gives en to minutters straf for forsinkelse af spillet

Hilsen
Jacob Grumsen

Post Reply