Mogens Andersen - Perspektiver for ishockeysporten

Den tidligere direktør i Frederikshavn og nuværende direkør i Blokhus FC vil komme med indlæg til hockeydebatten.
Locked
Hockeymagasinet
Posts: 10
Joined: Wed Jan 30, 2008 9:30:55

Mogens Andersen - Perspektiver for ishockeysporten

Post by Hockeymagasinet » Mon Dec 27, 2010 1:37:40

Flere steder kan man læse om manglende interesse, faldende tilskuertal og for lidt opmærksomhed inden for dansk ishockey.

Kigger man på de enkelte klubber i ligaen, så er der steder man skal være mere bekymret end andre steder. Jeg er helt med på at sammenligningsgrundlaget skal være logisk, men hvis vi kigger lidt på tilskuertallene fra hele sidste års grundspil og sammenligner med tallene på nuværende tidspunkt i sæsonen 2010/2011, så er billedet som følger: (tallene er fra www.al-bankligaen).

• Herning ca. -15 %
• SønderjyskE ca. -25 %
• White Hawks ca. +7 %
• Aab ca. -17 %
• Hvidovre ca. -10 %
• Rødovre ca. -5 %
• Odense ca. -25 %
• Esbjerg ca. -4 %

Disse tal kan være mere end bekymrende, og som i den resterende del af sæsonen SKAL rettes op, for ellers tror jeg der kommer til at mangle noget i de forskellige budgetter, om man vil indrømme det eller ej ude i klubberne. Men man skal selvfølgelig huske på, at der er en tradition for at jo længere vi kommer hen i grundspillet, jo flere tilskuere kommer der, så der er en begrundet tro på at ovenstående tal ændres i positiv retning.

En af årsagerne til at White Hawks ligger på plus, skal ses i lyset af flere lokalopgør mod Aab, det har en positiv indvirkning. Bekymrende er det måske i Aab, at faldet på de 17 % måske reelt kunne have været større, hvis der allerede på nuværende ikke havde været de par ”gratis” kampe for tilskuerne. Det samme har været gældende et par andre steder i ligaen. Så det er et spørgsmål om tilskuerne har lysten til at betale for produktet, som det ser ud på nuværende tidspunkt?

Men igen, er det et generelt problem, at tilskuerne bliver væk, ikke kun i ishockey men også i andre sportsgrene?
I fodbold køre der i øjeblikket kampagner for at få flere tilskuere på de forskellige stadions. I fodbold er der også problemer med manglende tilskuere, og problemer er måske endnu større end i ishockey. Bare for at nævne udviklingen i 5 superliga klubbers tilskuertal, kommer følgende tal frem (tallene kommer fra det gennemsnitlige antal tilskuer pr kamp i 2009/2010 i forhold til første halvdel af sæson 2010/2011):

• Aab ca. -33 %
• Esbjerg ca. -34%
• FCK ca. -20%
• Brøndby ca. -19 %
• Sønderjyske ca. -13 %

Her er nedgangen altså procentvis meget større.
Hvor ligger de problemer, der skal løses i dansk ishockey så? Kigger man generelt på de store sportsgrene i Danmark pt, så vil jeg vove den påstand at relativt set så er ishockey måske den sport der gør det allerbedst på mange områder.

• Det er faktisk utroligt hvis vi ser på det antal spillere, der spiller på højeste niveau i både Tyskland, Sverige og USA/Canada, set i forhold til hvor mange ishockeyspillere der findes i Danmark. I feks. Fodbold, har vi en række spillere i udenlandske klubber, men hvor mange af disse klubber er såkaldte topklubber eller placeret i de bedste ligaer i verden??

• Det danske ishockeylandshold klare sig bedre og bedre for hvert år de spiller med til VM. Vi skal ikke længere tilbage til maj 2010, hvor det danske landshold fik manges øjne op for, hvor dygtige de rent faktisk er!

• På national plan, har dansk ishockey gennemført en række tiltag for at sikrer ligaen økonomisk, fra det kaos og uansvarlighed man har set gennem årerne. Klubberne og DIU har i samarbejde lavet et regelsæt, der skal få dansk klubishockey til et økonomisk ansvarligt spor. Og det er ved at lykkedes. Det er faktisk helt unikt i forhold til mange andre sportsgrene.
Det er sådan de generelle ting omkring ishockey, der sagtens kan bruges i positiv forstand. Så er der de enkeltstående oplevelser, der er med til at gøre ishockey en sport, hvor der altid er spænding og hvor alt kan ske:

• 7. finalekamp i Esbjerg for nogle år siden – Aab fører 2-0 med lidt over et minut tilbage af kampen, men ender med at tabe den alligevel.

• Sidste runde i grundspillet i sæson 2007/2008. 2 meget afgørende kampe: White Hawks – Sønderjyske og Esbjerg - Aab. White Hawks ender med at tage den sidste slutspilsplads fra Esbjerg i absolut sidste sekund.

• 7. kvartfinale i sæsonen 2007/2008 : Rødovre - White Hawks, Rødovre fører 3-2 med ca. minutter tilbage kampen, men ender med at tabe 3-4.

• Sæson 2009/2010 kampen i Odense, hvor Odense fører 6-0 over Aab efter 1. periode, men ender med at tabe 6-7.

Der kan nævnes mange andre eksempler, dette er kun for lige at nævne nogle få. De situationer og den udvikling som kan forekomme i ishockey ser man ikke i andre sportsgrene, på inden måde.
Aabs Adm. Direktør, Poul Sørensen sagde for nyligt i et interview at der fortsat er mange store kommercielle udfordringer i dansk ishockey og det er måske rigtigt nok. Men fundamentet for en spændende, udfordrende og udbytterig sport ligger der.

Problemet ligger måske i den utroværdighed ishockeysporten har æret igennem i mange sæsoner, med økonomisk kaos og manglende ansvarlighed og ikke mindst konsekvens. Det er der ved at blive ryddet op i, og nu mangler man så i fællesskab (her mener jeg klubberne i mellem, DIU og måske endda medierne) at få en positivitet ud til det danske folk.

De spændende momenter skal ikke glemmes, vi har en tendens til at glemme de situationer, der gør at sporten er den mest spændende i Danmark.

Der skal konstante positive meldinger ud fra klubberne. Jeg har tidligere efterlyst en meget større åbenhed omkring fremtidsplanerne fra de enkelte klubber.

Et af de største problem ligger på mediesiden. Der skal mere fokus på ishockey, specielt fra TV. Ikke engang ved de årlige sportskavalkader kan ishockey få meget sendetid, det er som om medierne også glemmer at dansk ishockey rent faktisk har været inde i en forrygende udvikling og relativt set klare sig bedre end mange andre sportsgrene i Danmark.

Jeg ved om nogen det er svære betingelser, det er frustrerende at se halvtomme tribuner. Men i første omgang handler det om troværdighed i den måde man agerer på i forhold til omgivelserne. Meld ud hvad klubben vil og hold den plan. Så ved jeg godt resultater også betyder en del, men det betyder ikke alt.
Tror klubberne og DIU kommer langt ved fortsat at arbejde på at genskabe troværdigheden og at de enkelte klubber ikke går på eventyr hvor de ikke kan bunde. Der vil skabes mere respekt omkring klubberne, hvis de til stadighed viser at de har lært af katastrofe årerne. Og så skal diverse medie lærer at de også sagtens kan skrive om dansk ishockey uden det skal have en negativ indgangsvinkel.

Samtidig vil et tættere samarbejde med de forskellige fangrupper måske også i visse tilfælde kunne fører til flere tilskuere på lægterne. Dog kender jeg ikke de enkelte klubbers samarbejde med de forskellige fangrupper, men tror personligt på at det kan være en af vejene frem.

Forsat glædelig jul og godt nytår!

Locked